O nás

Patříme k těm, kteří ocení dobré jídlo a není jim lhostejné čím se živí. Jídlo vnímáme z širšího úhlu pohledu, zajímáme se o celkovou kvalitu potravin a jíst zdravě pro nás znamená vědomou konzumaci jídla bez chemie.

Naše výrobky jsou čerstvé, ručně vyrobené, z kvalitních surovin, bez chemických přísad, konzervantů, umělých sladidel, palmového tuku nebo řepkového oleje. Většinu ingrediencí, které používáme najdete v každé trochu alternativně hospodařící kuchyni.

Nakupujeme od menších, českých firem a farmářů, kteří hospodaří ohleduplně vůči všemu živému a v součinnosti
s přírodou.

Celostní přístup

Vnímání člověka jako drobné, a přesto jedinečné součásti většího, naši realitu přesahujícího, dokonalého celku, jehož všechny součásti se vzájemně ovlivňují, doplňují, komunikují a spolupracují, nám dává smysl.

Skrze celostní přístup k jídlu můžeme lépe porozumět souvislostem mezi způsobem stravování člověka a zdravím celé planety. Komplexní přístup k jídlu, obrací pozornost ke kvalitě potravin i jejich vlivu na tělo.

Naše filozofie

Cesta středu

Cesta středu je jedním ze způsobů jak si udržovat prostřednictvím vyvážených rozhodnutí, vyhýbající se extrémům životní rovnováhu. Pomáhá nám, aby byly naše výrobky po všech stránkách výsledkem harmonického procesu.

Označení bio, organic a podobné zkratky spojené s ekologickým zemědělstvím pro nás reprezentují principy myšlení. Spojují ty, kteří hledají cestu jak sladit život člověka s přírodou a chránit životní prostředí.

Jídlo má svoji hmotnou, viditelnou podobu a zároveň je balíčkem oku skrytých, jemnohmotných energií, důležitých stejně jako nutriční hodnoty. Je dílem mocných, tvořivých, elementární sil života a čím víc si jich při zpracování uchová, tím lépe je pro tělo využitelné.

O mně

Vaření a celý proces přípravy jídla mě uklidňuje a naplňuje smysluplností. Moje první pokusy o změnu složení jídelníčku začaly krátce po Sametové revoluci, když jsem hledala cestu, jak řešit určité zdravotní problémy. Začala jsem cvičit jógu a zajímat se o všechno s ní spojené včetně vlivu stravy na tělo, mysl a duši.

Držím se rčení „Když říkám vím, ale nedělám, tak nevím.“ Věřím, že to pravé poznání přichází až s činem a získané vědomosti je dobré přetavit ve vlastní zkušenosti tím, že se je pokusíme alespoň chvilku žít. V souvislosti s jídlem to znamenalo i trávit spoustu času v kuchyni a hledat cestu jak uvařit nebo upéct tak, aby chutnalo mě i ostatním členům rodiny.

Vyzkoušela jsem mnohé a výsledkem jsou kromě jiného recepty, které určitým způsobem propojují svět jídla zdravého a nezdravého. Dva moderní, pomyslné světy, které se v tom mém postupně zase spojily v jeden svět jídla. Výrobky Pomněnkové sváči jsou dílem myšlenky na propojení těchto dvou domnělých světů a výrobu kvalitního, dobrého jídla, jehož konzumace tělu prospívá.

Proč Pomněnková?

Symbolika pomněnek je bohatá, kdysi symbolizovaly spojení mezi pozemským a nebeským světem, připomínaly sílu skrývající se ve sjednocení zdánlivých protikladů a bývaly používány při rituálech lásky, přátelství, věrnosti, proměny a duchovní transformace. Po staletí byly vplétány do věnečků a kytic, na znamení touhy po zachování věrnosti a lásky. Tichou prosbu „nezapomeň“ zrcadlí i jejich název, který je v češtině svým způsobem výjimečný. Má kořeny ve staročeském pomnieti a na rozdíl od mnoha jiných jazyků neobsahuje zápor.

Slovo nezapomeň je pro mě se sváčou neodmyslitelně spojeno z časů dětství, kdy mi každý den při odchodu do školy bylo připomínáno „nezapomeň si sváču“. Kvítky pomněnek v našem věnečku tak zrcadlí přání, aby naše výrobky lidem chutnaly, rádi se k nim vraceli a hned tak na ně nezapomněli.

Pomněnky se také shodou náhod staly symbolem jednoho mého přátelství, díky kterému jsme objevila kouzlo domácích sušenek a získala inspiraci pro některé recepty pro sváču. Všechno skryté co mě určitým způsobem se symbolikou pomněnek spojuje je „vpleteno“ do věnečku tvaru kruhu, symbolizujícího celostní přístup k životu i jídlu.