Vitaminy

Vitaminy se dělí na vitaminy rozpustné ve vodě a vitaminy rozpustné v tucích. Většina vitaminů patří do skupiny rozpustných ve vodě. Patří mezi ně vitamin C a skupina vitaminů B – komplexu. Tělo je snadno absorbuje a případné přebytky vyloučí močí. Pro jejich dostatek je důležité konzumovat v dostatečném množství a kvalitě čerstvé, co nejméně tepelně zpracované potraviny, protože skladováním a zpracováním dochází k jejich ztrátám. U ovoce a zeleniny je nejvíce vitaminů a minerálů obsaženo ve slupce a pokud to jde, je lepší je neloupat. Skupina vitaminů B – komplexu zahrnuje 8 vitaminů, které se označují buď číslem nebo jménem. Patří mezi mě Vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselina pantothenová), vitamin B6 (pyridoxin), vitamin B7 (biotin), vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B12 (kobalamin).

Druhou skupinu tvoří vitaminy A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích a tělo je bez nich nedokáže dostatečně vstřebat. Nadměrné omezování tuků ve stravě tak může být jednou z příčin nedostatku těchto vitaminů. Na rozdíl od vitaminů rozpustných ve vodě jsou vitaminy rozpustné v tucích v těle skladovány a jejich nadbytek může být pro tělo až toxický, ale výhodou je, že zpracováním a skladováním se jejich obsah v potravinách tolik nesnižuje.

Získat podrobnější představu o tom, jak a k čemu využívá naše tělo jednotlivé vitaminy, prostřednictvím některých webových stránek nebo odborné literatury, je poměrně snadné. Ideální je pokud se nám podaří využít nabytých informací k tomu, abychom se stravovali smysluplně a potraviny, které konzumujeme byly dobře využitelným zdrojem živin potřebným k zdravému (správnému) fungování našeho organismu.