O nás
Patříme k těm, kteří mají rádi dobré jídlo a není jim lhostejné čím se živí. Jídlo vnímáme z širšího úhlu pohledu a zajímá nás celý jeho příběh zahrnující i způsoby pěstování, sklizně, skladování nebo dopravy. Jíst zdravě pro nás znamená jíst s radostí a vědomě, jídlo bez chemie.
Naše výrobky jsou čerstvé, ručně vyrobené, z kvalitních surovin převážně v biokvalitě, bez chemických přísad, konzervantů, umělých sladidel, palmového tuku nebo řepkového oleje. Většinu ingrediencí, které používáme najdete v každé trochu alternativně hospodařící kuchyni.
Celostní přístup
Vnímání člověka jako drobné a přesto jedinečné součásti většího, naši realitu přesahujícího, dokonalého celku, jehož všechny součásti se vzájemně ovlivňují, doplňují, komunikují a spolupracují, nám dává smysl.
Skrze celostní přístup k jídlu můžeme lépe porozumět souvislostem mezi způsobem stravování člověka a zdravím celé planety. Komplexní přístup k jídlu obrací pozornost k celkové kvalitě potravin a jejich vlivu na tělo.
Naše filozofie
Cesta středu
Cesta středu je jedním ze způsobů, jak si prostřednictvím vyvážených rozhodnutí, vyhýbajícím se extrémům, udržovat životní rovnováhu. Pomáhá nám, aby byly naše výrobky výsledkem harmonického procesu.
Označení bio, organic a podobné zkratky spojené s ekologickým zemědělstvím pro nás reprezentují principy myšlení. Spojují ty, kteří hledají cestu jak sladit život člověka s přírodou a chránit životní prostředí.
Jídlo má svoji hmotnou, viditelnou podobu a zároveň je balíčkem oku skrytých, jemnohmotných energií, důležitých stejně jako nutriční hodnoty. Je dílem mocných, tvořivých, elementárních sil života. Čím víc si jich při zpracování uchová, tím lépe je pro tělo využitelné.
O mně
Vaření a celý proces přípravy jídla mě uklidňuje a naplňuje smysluplností. Moje první pokusy o změnu složení jídelníčku začaly krátce po sametové revoluci, když jsem hledala cestu, jak řešit určité zdravotní problémy alternativním způsobem. Srdcem tíhnu k východu a moudrosti starých civilizací, tak jsem začala cvičit jógu a zajímat se o všechno s ní spojené, včetně vlivu stravy na tělo, mysl a duši.
Otevřela se mi cesta k buddhismu, taoismu, tradiční čínské medicíně a holistickému pohledu na zdraví člověka i život jako takový. Objevila jsem svět, kterému jsem rozuměla, ve kterém jsem se snadno orientovala a který mi dával smysl. Naplno se ve mně probudila touha proniknout do tajů života skrze porozumění svému vlastnímu tělu, mysli a duši, která mě neopustila dodnes.
Držím se rčení – Když říkám „vím“, ale nedělám (nejednám podle toho), tak nevím. Věřím, že to pravé poznání přichází až s činem. V souvislosti s jídlem to znamenalo kromě jiného i trávit spoustu času v kuchyni. Hledala jsem cestu jak uvařit nebo upéct tak, aby chutnalo mně, coby v jisté době opravdu horlivému zastánci zdravé výživy, i ostatním členům rodiny nebo přátelům, kteří jídlo moc neřešili a vůči všemu, co se tvářilo jako zdravé, byli spíš ostražití.
Výsledkem jsou recepty, které určitým způsobem propojují svět jídla zdravého a nezdravého. Dva momentálně moderní, pomyslné světy, které se v tom mém postupně zase spojily v jeden svět jídla. Výrobky Pomněnkové sváči jsou dílem myšlenky výrábět kvalitní, dobré jídlo, jehož konzumace tělu prospívá a potěší co nejširší spektrum strávníku.
Proč Pomněnková?
Symbolika pomněnek je bohatá, kdysi symbolizovaly spojení mezi pozemským a nebeským světem. Připomínaly sílu skrývající se ve sjednocení zdánlivých protikladů a bývaly používány při rituálech lásky, přátelství, věrnosti, proměny a duchovní transformace. Po staletí byly vplétány do věnečků a kytic, na znamení touhy po zachování věrnosti a lásky. Tichou prosbu „nezapomeň“ zrcadlí i jejich název, v češtině svým způsobem výjimečný. Má kořeny ve staročeském pomnieti a na rozdíl od mnoha jiných jazyků neobsahuje zápor.
Slovo nezapomeň je pro mě se sváčou neodmyslitelně spojeno z časů dětství, kdy mi každý den při odchodu do školy bylo připomínáno „nezapomeň si sváču“. Kvítky pomněnek v našem věnečku tak zrcadlí přání, aby naše výrobky lidem chutnaly, rádi se k nim vraceli a hned tak na ně nezapomněli.
Pomněnky se také shodou náhod staly symbolem jednoho mého přátelství, díky kterému jsem objevila kouzlo domácích sušenek a získala inspiraci pro některé recepty pro sváču. Všechno skryté co mě určitým způsobem se symbolikou pomněnek spojuje je „vpleteno“ do věnečku tvaru kruhu, symbolizujícího celostní přístup k životu i jídlu.
Kde nakupujeme suroviny?
Nakupujeme u menších, českých firem specializujících se na potraviny zdravé výživy a farmářů, kteří hospodaří ohleduplně vůči všemu živému a v součinnosti s přírodou. Mouky, cizrnu, semínka, ovesné vločky nebo koření u Probia. Oříšky, třtinový cukr, sušené plody, oleje nebo javorový sirup v Bio nebio. Přepuštěným máslem se zásobujeme u Ghee.cz (bývalé České ghíčko). Voňavou vanilku, bez které by se neobešly naše pohankové sušenky, čokoládové mini bábovky nebo meruňková raw kolečka u Dr. Vanilky a pro vajíčka jezdíme do Zlatníků k panu Dvořákovi. Zeleninu a ovoce nakupujeme různě, podle aktuální nabídky, s certifikací BIO, IPZ, SISPO nebo Fairtrade.








