O jídle

Jídlo můžeme vnímat různým způsobem. Může pro nás být zdrojem látek pro zachování životních funkcí, zdrojem závislostí, starostí, strachu z nadváhy a nemocí, zdrojem radosti a potěšení nebo i cestou k poznání sebe sama. Volba je v nás. Coby dílo přírody je zdrojem informací, otázek a odpovědí o našem těle i životě, ve všech jeho formách a proměnách a zároveň i jedním z nástrojů pro udržování fyzického, emocionálního a mentálního zdraví.

Přemíra informací může škodit podobně jako jejich nedostatek. Stejně jako jednostranné zaměření pozornosti na podrobnosti, vztahující se pouze na určitou část celku. Člověk je komplexní bytost přesahující fyzické tělo a vyživující se mnoha způsoby. Potrava je široký pojem a zajímat se o jídlo pouze v rámci fyzických procesů vede do slepé uličky. Znát podrobné detaily o složitých procesech trávení nebo vlivu jednotlivých živin na lidské tělo je užitečné, ale pro běžného smrtelníka (strávníka) je důležitý spíš dobrý základ všeobecných informací, kterým rozumí a naučí se je prakticky využívat v každodenním životě. Pokud jsme vybavemi základními znalostmi o principech fungování těla z širšího úhlu pohledu, zahrnující i svět pocitů, emocí a energií, dokážeme k tělu přistupovat s větším respektem i láskou. Tělo je vždycky na naší straně, ví přesně co potřebujeme a pokud se naučíme s ním komunikovat, může být naším nejlepším životním rádcem a výživovým poradcem.

Kvalitní potrava a její pravidelný, dostatečný příjem je jednou ze základních podmínek pro zdraví našeho organismu, ale věnovat pozornost potravinám, které konzumujeme je důležité i pro zdraví celé planety. Naše stravovací návyky a celkový přístup k jídlu neovlivňuje pouze náš osobní život, ale v konečném důsledku veškerý život na Zemi.

Orgánové hodiny

Orgánové hodiny odráží biorytmus těla, ve kterém se střídá období aktivity a odpočinku jednotlivých orgánů, ovlivněný střídáním dne a noci, ročním obdobím...

Vím co jím?

Pokud se při jídle soustředíme na pokrm, který konzumujeme a směřujeme pozornost do přítomnosti, jíme vědomě. Jsme tak pozorovateli momentální situace, kterou...

Spánek

Dostatek klidného, hlubokého spánku je pro člověka nezbytný a jeho průběh ovlivňuje i způsob, jakým během dne vyživujeme tělo, mysl a duši. Spánek...

Dotek

Dotek nám dává pocit sounáležitosti a propojení se vším životem. Je osobním, neverbální způsobem komunikace, kterým přijímáme i předáváme často slovy neuchopitelné...

Vzduch

Vzduch je směsí plynů tvořící atmosféru Země a je stejně jako voda jednou ze základních podmínek pro život. Obsahuje přibližně 21 %...

Voda

Voda je jednou ze základních podmínek pro život. Hraje významnou roli ve všech životních procesech, je nositelkou živin a hormonů, pomáhá...

Minerály

Podobně jako vitaminy i minerály získáváme především ze stravy. V našem těle nenajdeme orgánovou soustavu, která by nebyla závislá na jejich dostatečném...

Vitaminy

Vitaminy se dělí na vitaminy rozpustné ve vodě a vitaminy rozpustné v tucích. Většina vitaminů patří do skupiny rozpustných ve vodě. Patří...

Tuky (lipidy)

Tuky jsou pro tělo vydatným zdrojem energie, stavební látkou a zásobní formou energie. Jsou důležité pro stavbu buněčných membrán (např. myelinová pochva...

Cukry (sacharidy)

Cukry jsou pro každou buňku těla nejvýznamnějším zdrojem energie. Tělo si je dokáže samo syntetizovat (např. z aminokyselin nebo glycerolu). Sacharidy jsou...

Bílkoviny (proteiny)

O bílkovinách slýcháme nejčastěji jako o základních stavebních kamenech lidského těla, ale kromě toho, že jsou důležité pro stavbu buněk a tkání,...

Pohyb

Pobyt a pohyb na čerstvém vzduchu bychom si měli dopřát každý den. Podobně jako 20minutový šlofíček i pouhá 20minutová procházka, kdy jen...